מאמר לכבוד יום העצמאות- חג המנגל הלאומי

by davidgol | 4th מאי 2011

Share

יום העצמאות הגיע ועם ישראל יוצא לפארקים והגנים הלאומיים כדי לחגוג ולשמוח.שף פרטי וברבקיו
המאפיין הבולט ביום זה הוא הכנת הברביקיו, מנגל, בשרים שונים על האש ע"י רבבות החוגגים.
להלן מס' טיפים, מתכונים להכנת המנגל המושלם ומס' מתכונים מתאימים.
הפחמים :
את הפחמים ניתן להדליק במס' דרכים:
1) ע"י איסוף זרדים יבשים מהשטח, הנחתם בתחתית המכל, מעליהם מניחים הפחמים ( עדיף מסוג עץ הדר), מוסיפים עוד זרדים יבשים מלמעלה. מדליקים הזרדים וממתינים עד שהאש מתחילה לתפוס את הפחמים. יש צורך לנפנף כדי שהלהבות ידליקו הפחמים.
2) ישנם חומרי הדלקה בהם ניתן להשתמש כדי להדליק הפחמים, יש להשתמש בחומרי הדלקה המיועדים להדלקת הפחמים ( ישנו חומר הדלקה נוזלי או מוצק) . את החומר המוצק נסים בין הפחמים ואז נדליק אותו ואת החומר הנוזלי נזליף בין כל הפחמים ונדליק. השימוש בחומר הבערה הוא מהיר ביותר אך יש לחכות עד שכל חומר הבערה נגמר כדי שלא יהיה ריח של נפט לחומר הגלם.
3) פחמים עם חומר בערה: ניתן היום לרכוש פחמים מוכנים עם חומר בערה. אנו נפזר אותם במנגל נקרב גפרור בזהירות והם ידלקו ( מדי פעם ננפנף).

כמות הפחמים שנשים במנגל כמובן תלויה בכמות הבשר שאנו נניח וניצלה עליו בהנחה שביום העצמאות נכין ארוחת מנגל למס' גדול של אנשים מומלץ להשתמש במנגל גודל בינוני והוסיף פחמים כך שיחיל את כל המנגל בצפיפות ואף שמס' פחמים יערמו כלפי מעלה. לאחר שנדליק הפחמים הכמות תצטמצם כמעט לחצי.
חשוב לחכות שכל הפחמים ידלקו ושהאש תפסק, אסור לשים הבשר על המנגל כשהאש עדיין בוערת בו אלא רק שהפחמים אפורים, אדומים  ( פחמים לוחשות ) והאש פסקה.

טיפ :
כדי להדליק פחמים מומלץ להשתמש בפח חלול ( לדוגמא פח זיתים גדול שפתחנו בעזרת פותחן קופסאות משני הצדדים), להניח אותו על הפחמים לאחר ההדלקה. הפח ישמש כארובה וכך נחסוך הנפנוף.

לאחר שהמנגל מוכן נניח עליו הרשת, נבריש אותה היטב בשמן וננקה אותה בעזרת מברשת הגריל, לאחר 5 דקות המנגל יהיה מוכן (בהנחה שהפחמים מכסים הגריל ).
ניתן לבדוק חום הגריל ע"י הנחת היד מעל 30-40 סמ' מעל הגריל אם אנו מרגישים , חום בלתי נסבל הרשת מספיק חמה לעבודה.
חשוב מאוד להקפיד שהרשת תהיה חמה כדי שהבשר ייסגר כשנניח אותו על הגריל, כך הוא יהיה עסיסי, כל מיציו וטעמיו יישארו.
במקרה שהגריל לא מוכן ברוב המקרים הבשר יידבק לרשת ואז יהיה קשה להפוך אותו.

אביזרים למנגל:
-  מזלג ארוך – אנו נתקע במזלג בצל, נטבול בשמן רגיל ונבריש הרשת לפני שנניח בו הבשר.
-  מלקחיים ארוכים- לטיפול בבשר בלי להיכוות.
-  מברשת- לשימון הבשר, מריחת מראינדות ורטבים.
- מברשת ברזל- להברשת הרשת וניקיונה בן הצלייה לצלייה.
- בקבוק מים- בזמן הכנת הבשרים על המנגל לפעמים מטפטף שומן על הפחמים ויופיעו להבות . אנו נשתמש במעט מים כדי לכבות הלהבות.
- קרטון קשיח, או פלסטיק מתאים לנפנוף – להדלקת הפחמים ולהגברת החום בזמן הכנת הבשרים.

 סוגי הבשר המתאימים לצלייה:
- בקר:
חלקי הבקר המתאימים לצלייה במנגל הם החלקים הנייחים מהחלק האחורי של הבהמה: אנטריקוט, סינטה או פילה, חתוכים לסטייקים או לקוביות (בשיפודים), בשר טחון (קאבב)
הסטייקים צריכים להיות מיושנים, כך הם יהיו רכים יותר, ניתן לבדוק הרכות ע"י נעיצת האצבע בסטייק , אם נשארה גומה הסטייק רך ומיושן.
- עוף:
חלקי העוף המתאימים לצלייה הם: חזה עוף , פרגיות ( ירכיים ללא עצם של עוף צעיר), כנפיים, שוקיים
העוף צריך להיות טרי ביותר.

את הטעם נוסיף לבשר ע"י הוספת רוטב בזמן הצלייה או השרייתו במישרה, כמו כן ניתן לפזר עליו תערובת תבלינים.

תערובת תבלינים יבשה לחלקי עוף ( קייג'ן ):
חומרים:
-          2 כפיות מלח
-          כפית פלפל לבן
-          1 כפית אבקת בצל
-          1 כפית כמון טחון
-          1 כפית טימין מיובש
-          1 כפית אורגנו מיובש
-          1 כפית אבקת שום
-          1/2 כפית פלפל שאטה טחון דק
-          1 כפית פפריקה מתוקה
אופן ההכנה:
מערבבים את כל התבלינים ומפזרים על חלקי העוף ( חזה, פרגית) בזמן הצלייה.

מישרה לשיפודי בקר:
חומרים:
-          2 שיני שום קצוצות
-          3 כפות סוכר
-          1 כפית לימון
-          4 כפות ווצ'סטר
-          1 כפית ג'ינג'ר קצוץ
-          1/4 כוס רוטב סויה
-          1/2 כוס מיץ תפוזים
אופן ההכנה:
מערבבים כל החומרים ומערבבים עם קוביות הבשר ( אנטריקוט), משרים לשעה, משפדים וצולים.

רוטב טריאקי ( מומלץ לחלקי עוף):
חומרים:
-          כוס רוטב סויה
-          כוס סוכר
-          כוס יין לבן יבש
-          רצועות ג'ינג'ר טרי
-          1 גזר ו1 בצל קצוצים דק

אופן ההכנה:
מערבבים המרכיבים בסיר ומביאים לרתיחה עד שהרוטב מסמיך.
בזמן צליית חזה העוף או הפרגיות מברישים הרוטב .

להלן 2 מתכוני קבאב נהדרים:

קבאב נוסח מזרחי
מצרכים:
      -     800 גר' בשר בקר טחון
-          20 גר' בשר כבש טחון
-          1 כף פטרוזיליה קצוצה דק
-          1 כף בצל קצוץ דק
-          1 כפית מלח
-          1 כפית פלפל שחור גרוס
-          1 כפית כמון

אופן ההכנה:
מערבבים בקערה כל החומרים.
צרים קציצות וצולים על הגריל החם 3 דקות כל צד.

קבאב בנוסח רומני:
מצרכים:
-          800 גר' בשר בקר טחון
-          200 גר' בשר כבש טחון
-          1 בצל גדול קצוץ דק מאוד
-          5 שיני שום כתוש
-          1 כפית מלח
-          1 כפית פלפל שחור גרוס
-          1 כפית אבקת סודה לשתייה
-          1/2 כוס מי סודה

אופן ההכנה:
מערבבים בקערה כל החומרים.
צרים קציצות וצולים על הגריל החם 3 דקות כל צד.

לסיום לא לשכוח לדאוג לכבות הגחלים לאחר שסיימנו הארוחה ולהשאיר המקום נקי ומסודר

בברכת יום העצמאות שמח:

שף פרטי דוד גול – שואו שף
שף פרטי וברבקיו

תגובה אחת to “מאמר לכבוד יום העצמאות- חג המנגל הלאומי”

  1. מתכונים

    מאי 9th, 2011 :

    היי, תודה על המאמר. המתכון להכנת הקבב נראה מצויין. הכנתי אותו ומחר אני מתכנן להכין אותו על האש. אין לי סבלנות כבר…